Informatiebijeenkomsten

Naast individuele gesprekken ondersteunt Bureau mantelzorg ondersteuning ook groepen mantelzorgers door middel van het organiseren van informatieve bijeenkomsten waarbij kennis opdoen en ervaringen uitwisselen centraal staan. Voor alle bijeenkomsten geldt dat u zich kan aanmelden via 06-22470217 of info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl.

 De activiteiten voor de komende periode:

‘We verzetten de zinnen met spinnen….’ aanmelden

Mantelzorgers zijn dé centrale figuur in het zorgnetwerk van hun naaste. Bij hen komen vaak veel lijntjes bij elkaar. Zij fungeren daarbij zelf als een soort spin in het web.
Omdat de zorgtaak veel energie en tijd vraagt is het soms fijn om even de zinnen te kunnen verzetten en met iets heel anders bezig te kunnen zijn.

Bureau Mantelzorgondersteuning organiseert daarom in de zomerperiode een natuurlezing over een bijzonder onderwerp: Spinnen!

Caroline Elfferich van de Vereniging Natuur- en Milieubescherming Pijnacker komt een lezing geven over spinnen. Zij is bioloog en auteur van ‘Basisgids spinnen’. Ook schrijft zij de natuurrubriek in de Telstar. Zij deelt haar liefde voor de natuur graag met u en laat spinnen op een boeiende manier van een heel andere kant zien.

Wilt u ook tot de ontdekking komen dat er alle reden is om spinnen eens van heel dichtbij te bekijken? Kom dan naar de lezing van Caroline!

Wanneer: vrijdag 19 juli van 13.30-15.00uur
Waar: De Schakelaar, Mr. Dr. Van den Helmlaan 11 2641 DE Pijnacker


‘To sleep or not to sleep?’  aanmelden

Uitgerust wakker worden nadat je een nacht heerlijk hebt geslapen. Wie verlangt dat niet? Helaas is dit voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid. In Nederland heeft 25% van de bevolking regelmatig slaapproblemen. Daar maken ook mantelzorgers deel van uit. Door het verlenen van zorg kunnen zij belast raken. Overbelasting kan leiden tot slaapproblemen. Chronische slaapproblemen hebben belangrijke consequenties voor de kwaliteit van leven en voor de gezondheid. Welke invloed kan je zelf uitoefenen bij slaapproblemen?

Bureau Mantelzorgondersteuning organiseert een informatie avond over dit belangrijke thema. Marjan de Kleijn en Odette Groenheide van Oefentherapie Oostland geven een lezing over slapeloosheid en verschillende slaapproblemen die mensen kunnen ervaren. Zij belichten dit vanuit hun expertise als Oefentherapeut Slaaptherapie.

U kunt inzicht krijgen in wat een gezond slaappatroon is en wat het slaap-waakritme inhoudt. Ook krijgt u uitleg over het aspect arousal, de gevolgen van slaapproblemen en over de verschillende behandelmethoden die er zijn. Wilt u meer inzicht in slapen en slaapproblemen? Geef u dan hier op voor deze informatieve en boeiende avond.

Wanneer: Donderdag 19 september, 19.30 uur – 21.30 uur
Waar: NOVE, Dorpsstraat 13, Nootdorp

 


Dementie en tóch de regie!  aanmelden

Bij steeds meer mensen wordt in een vroeg stadium de diagnose dementie vastgesteld. Een gevolg van dementie is dat het vermogen om de eigen wensen duidelijk te maken achteruit gaat. Het is daarom van groot belang dat mensen met dementie en hun naasten op tijd de regie nemen. Dat betekent dat zij datgene wat voor hen belangrijk is, op persoonlijk en financieel gebied vast gaan leggen.

Bureau Mantelzorgondersteuning Pijnacker-Nootdorp organiseert een informatieve avond over het thema rechtsbescherming en dementie. Notaris mr. J.D. Wienen geeft een lezing over de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden wanneer rechtsbescherming noodzakelijk is.

U kunt inzicht krijgen in het protocol wilsbekwaamheid en de hieruit voortvloeiende praktijkproblemen. U hoort alles over volmacht, (levens)testament, zaakwaarneming en wanneer en hoe er een mentor, bewindvoerder of curator wordt aangesteld. 

Wilt u meer weten over dementie en rechtsbescherming? Geef u dan hier op voor onze informatieavond.

Wanneer: dinsdag 15 oktober van 19.30 uur – 21.30 uur
Waar: U bent van harte welkom in Cultura, Dorpsstraat 7 Nootdorp

In de afgelopen periode zijn de volgende informatiebijeenkomsten geweest:

2019:

Vergeetachtigheid en Dementie
Lies Rutten, wijkverpleegkundige en casemanager dementie van Buurtzorg Nootdorp en Monique Onderweegs, coördinator van het ontmoetingscentrum Pijnacker gaven  op dinsdag 14 mei informatie over Vergeetachtigheid en Dementie. Tijdens deze informatiebijeenkomst kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen vergeetachtigheid en dementie, de eerste verschijnselen, hoe om te gaan met veranderingen en de verschillende vormen van dementie. Maar ook waar allerlei informatie, advies en ondersteuning te vinden is. En welke mogelijkheden er zijn in onze regio om de situatie van de mantelzorger te verlichten. Ook was er een informatiestand van Alzheimer Nederland. Deze leerzame avond, speciaal bedoeld voor geïnteresseerden die voor het eerst te maken krijgen met vergeetachtigheid of dementie, vond plaats in bibliotheek Oostland Julianalaan 47 in Pijnacker.

Lezing 10.000 kilometers in 80 dagen inclusief informatie over Parkinson
Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11 2641 DE Pijnacker dinsdag 16 april 19.30-21.30

NL-Doet; Stappen in Pijnacker
Zaterdag 16 maart 10.00-13.00 Dienstencentrum De Schakelaar

Het oranjefonds organiseerde op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land weer NL-Doet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook Bureau mantelzorg ondersteuning had een klus aangemeld. En zoals in het openingswoord gezegd werd waren er twee records verbroken. Ten eerste de snelheid waarmee deze “klus” van vrijwilligers voorzien was. Namelijk één dag na plaatsing van de klus waren er voldoende vrijwilligers aangemeld om de klus ook uit te kunnen voeren! Het tweede record wat verbroken werd was het aantal keer dat de weervoorspelling gezien werd in de week eraan voorafgaand. Want om buiten te “stappen” in de regen is niet fijn. Na de eerste koffie regende het helaas nog steeds. Daarom werd besloten om een alternatief binnenprogramma in te zetten. Ook hier werd van genoten. Gelukkig kon ook de overheerlijke lunch doorgang vinden en zo werd het toch nog een geslaagde ochtend.

Informatiebijeenkomst diabetes en mantelzorg
Donderdag 7 maart 14.30-16.00 Dienstencentrum De Schakelaar

Op donderdagmiddag vulde de grote zaal in de Schakelaar zich met belangstellenden voor het onderwerp diabetes. Nicolette Raaijmakers voorlichtster en vrijwilliger van de diabetes vereniging verzorgde een levendige presentatie over dit onderwerp. Er werden volop vragen gesteld. Uit de evaluatie achteraf bleek dat de middag zeer gewaardeerd werd en kreeg als cijfer een 8,6.

Themaochtend leven betekent keuzes maken
Woensdag 13 februari 10.00-12.00 Dienstencentrum De Schakelaar

Tijdens deze themaochtend georganiseerd door de SWOP schoven ook mantelzorgers aan die met elkaar van gedachten wisselden over het onderwerp “leven betekent keuzes maken”. Ervaringsverhalen gecombineerd met theorie zorgden voor een leerzame en waardevolle ochtend.

 


2018:

RGM voor Mantelzorgers
Donderdag 13 december 19.30-21.00u Sportcentrum de Viergang Sportlaan 1b 2641AZ Pijnacker

Film “Familie”
Dinsdag 16 oktober Bibliotheek Oostland Julianalaan 47 2641 HB Pijnacker
Helaas door omstandigheden niet doorgegaan.

 Hoe houd ik mijn hersenen gezond?
Vrijdag 5 oktober 14.00-16.00 Dienstencentrum “De Schakelaar” Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641DE Pijnacker

 Eerste Hulp bij Calamiteiten (EHBC)
Dinsdag 4 en woensdag 12 september 19.30-22.30Kerkelijk centrum Zuideindseweg 7, 2645AB Delfgauw

voorstelling van Hugo Borst over zijn boeken “Ma” en “Ach Moedertje”.
Woensdag 5 september in het kader van Wereld Alzheimer dag inloop 19.30 aanvang voorstelling 19.45-20.45 CulturA

Mindfulness voor mantelzorgers
Vrijdag 6 en 20 april 2018 van 13.45 (inloop) start 14.00-15.15 culturA Dorpsstraat 7, 2631 CR Nootdorp

Lezing rechtsbescherming en dementie
Dinsdag 5 juni 2018 van 19.30-21.30 Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11 2641DE Pijnacker

Relaxen met thee in het kader van NL Doet
Zaterdag 10 maart 2018 van 14.00-16.00 Dienstencentrum “De Schakelaar” Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11 2641 DE Pijnacker

Informatiebijeenkomst over autisme
Donderdag 15 februari 2018 van 19.00-21.00 Buurt&Zo Prins Hendrikstraat 28. 2641 HK Pijnacker.

Filmavond “Het doet zo zeer”
maandag 27 november 2017 19.30 inloop, aanvang film 20.00 Bibliotheek Oostland Julianalaan 47 2641 HB Pijnacker.

Slaap en slaapproblemen
donderdag 14 december 2017 Welzijnscentrum Keijzershof Floralaan 102 2643 HD Pijnacker.