Jonge mantelzorger

Is er bij jou thuis iemand ziek?
Veel jongeren maken het mee: er is bij hen thuis iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een handicap of een ernstige verslaving. Dat kan de vader of moeder zijn, maar ook een broer of een zus of een ander familielid, zoals opa of oma. Bij 1 op de 4 jongeren is dit het geval. We noemen deze jongeren ook wel jonge mantelzorgers.

Misschien is er bij jou thuis ook iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war. Dan ben jij ook een jonge mantelzorger. Dat is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid, bijvoorbeeld. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden, door de was te doen, te koken, of de boodschappen. Of om op te passen op een broertje of zusje. Misschien zorg je wel voor je zieke familielid. Je geeft hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten.

(kop)zorgen
Het kan natuurlijk fijn zijn om voor iemand te zorgen, maar het geeft ook wel een wat (kop)zorgen. Er kan thuis minder tijd zijn voor leuke dingen, of om eens rustig te praten met je ouders. Omdat er vaak wel iets te doen is, en je meestal druk bent, laat je sport, hobby’s en vrienden soms schieten. Of je kan je juist schuldig voelen als je toch voor jezelf kiest en wel uitgaat of iets leuks gaat doen. Misschien vind je het ook moeilijk om vrienden mee naar huis te nemen, vanwege de situatie thuis.

En anders herken je dit misschien:
Anderen vragen wel hoe het met de zieke gaat, maar nooit eens hoe het met jou gaat.
Ze zeggen dat het wel goed komt, terwijl jij weet dat dat niet zo is.
Jij weet hoe het vroeger was, anderen weten niet hoe dat voelt.
Als je vader of moeder vreemd doet, zal er met jou ook wel iets mis zijn.
Iedereen lijkt het normaal te vinden dat jij altijd meehelpt thuis.

Tips voor jonge mantelzorgers:
Probeer meer over de handicap, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Op www.jong-zorgen.nl, de site voor jonge mantelzorgers van Mezzo, vind je bijvoorbeeld allerlei handige websiters, boeken- en filmtips.

Geeft thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden.

Vraag hulp aan mensen in je omgeving als je ergens tegenaan loopt of ergens mee zit. En ook als je daar thuis niet over kunt praten. Praat bijvoorbeeld met je mentor op school, je huisarts of Bureau mantelzorg ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (015-3699699).

Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt en begrijpt: een vriendin of vriend, tante of oom, mentor op school, of misschien ken je wel een andere jonge mantelzorger.

Blijf leuke dingen doen (uitgaan, clubs, hobby’s) en houd contact met je vrienden.

Tekst overgenomen uit de folder “Is er bij jou thuis iemand ziek? Uitgegeven door MantelzorgNL

Andere informatieve websites:

Kopstoring
Voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen.

Drankjewel
Voor jongeren en volwassenen met ouders met een alcoholprobleem.