Mantelzorgvriendelijke gemeente

Mantelzorg impuls “Op weg naar een mantelzorgvriendelijke gemeente”

Stichting Welzijn & ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en jongerenwerk Midden Holland geven in 2017 en 2018 samen een impuls aan mantelzorg ondersteuning in Pijnacker-Nootdorp. De drie organisaties zijn door de gemeente gevraagd om gezamenlijk met een programma te komen. Hiermee geeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp invulling aan de verantwoordelijkheid die zij heeft voor het waarderen van mantelzorgers, sinds het vervallen van het landelijke mantelzorgcompliment. Vanuit deze impuls worden alle mantelzorgers ondersteund. Deze kennisweek vormt hier een onderdeel van.

Uitnodiging kennisweek voor mantelzorgers van 16 t/m 20 april 2018
door kennis, meer kracht

Een week om kennis op te doen!

Deze week is speciaal voor mantelzorgers en voor professionals die met mantelzorgers samenwerken in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Een week met activiteiten om te leren. “Door kennis, meer kracht” is het motto. Een sterke samenleving kan niet zonder de kracht van mantelzorgers, mensen die voor elkaar klaar staan. Kies uw favoriete activiteit en schrijf u in. Alvast veel plezier en wijsheid.

Aanmelden is niet meer mogelijk

  • Inschrijven kan tot en met maandag 9 april 2018.
  • Bij te weinig aanmeldingen kan de activiteit geannuleerd worden.
  • Na 9 april is inschrijven ook nog mogelijk maar dan op basis van beschikbaarheid
  • Deelname aan meerdere activiteiten is toegestaan
  • Introducés zijn welkom. Wel graag aangeven op het aanmeldformulier
  • Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Per activiteit geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers
  • Zonder tegenbericht wordt u na aanmelding verwacht op de activiteit
  • Mocht u onverhoopt verhinderd zijn: dan graag afmelden via 06-22470217 of info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl

 

Programma:

Maandag 16 april 10.00-11.15

Yoga workshop voor 65+ ers

Als u altijd voor een ander zorgt, kunt u wel een momentje van ontspanning voor uzelf gebruiken! Daarom organiseert Mica yoga een workshop yoga voor 65+ ers. Er worden zachte Hatha yoga houdingen uitgevoerd, die speciaal ontwikkeld en aangepast zijn aan de mogelijkheden van het ouder wordende lichaam. Zodat deelname altijd, ook met lichamelijke klachten, mogelijk is. Aan het einde wordt een lichte eindontspanning gegeven waarbij het hele lichaam tot rust gebracht wordt.

Welzijnscentrum Keijzershof Floralaan 102, 2643HD Pijnacker

========================================================================

Dinsdag 17 april 19.30 – 20.30uur

Workshop digitale snelweg

Roy Vathorst (21 jaar) zet zich in voor de digitale veiligheid op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Door middel van interactieve voorlichting en workshops wil hij doelgroepen in staat stellen om de gevaren van Social Media in te zien, te ontdekken en onder handen te nemen. Deze avond zal hij zijn kennis met mantelzorgers delen. Praktische informatie, voordelen, gevaren en actuele situaties in de wereld van Social Media worden besproken. U krijgt antwoord op veel vragen: “waar kan ik informatie over mantelzorg vinden”, “zijn er apps die mijn taak als mantelzorger kunnen vergemakkelijken?”. Of: “kan ik op een veilige manier in contact komen met mantelzorgers om ervaringen te delen?” Uw kennis zal flink worden bijgespijkerd. Na een kennissessie van maximaal 1 uur zal Roy vragen beantwoorden. Neem daarom uw iPad, tablet of telefoon mee.

Buurt&Zo Prins Hendrikstraat 28, 2641HK Pijnacker

==============================================================================

Woensdag 18 april 14.00 – 16.00 uur

Workshop respijtzorg

Soms heeft u als mantelzorger even tijd voor uzelf nodig. Om uit te rusten, andere mensen te zien of andere dingen te doen dan zorgen. Dat kan echter alleen als u de zorg op een vertrouwde en veilige manier kunt overdragen. In deze workshop krijgt u informatie over respijtzorg, welke vormen er bestaan en welk aanbod er is. Ook wordt de belastbaarheid van mantelzorgers besproken, het belang van respijt en de (persoonlijke) drempels die er kunnen zijn om gebruik te maken van respijt.

Kerkelijk Centrum Delfgauw Zuideindseweg 7, 2645BD Delfgauw

==============================================================================

Woensdag 18 april 19.30-21.00

Workshop flow yoga

Als je altijd voor een ander zorgt, kun je wel een momentje van ontspanning voor jezelf gebruiken! Daarom organiseert Mica yoga een workshop Flow yoga. Door het beoefenen van yoga vermindert spanning en stress. Ook wordt de hoeveelheid gelukshormonen verhoogd. Mensen worden positiever en de weerbaarheid wordt vergroot. Tijdens deze workshop maak je kennis met Flow yoga en wordt het hele lichaam even tot rust gebracht.

Mica Yoga Gildeweg 30, 2632BA Nootdorp

==============================================================================

Donderdag 19 april 19.30 – 21.45 uur

Informatiebijeenkomst persoonsgebonden budget

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen mensen die langere tijd zorg nodig hebben hun zorg zelf inkopen. Ook sommige zorgtaken van mantelzorgers kunnen uit het pgb worden betaald. In deze bijeenkomst krijgen mantelzorgers informatie over de verschillende regels voor het inzetten van pgb vanuit de verschillende zorgwetten: Wmo, Jeugdwet, Zorg- en verzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Na afloop weten de deelnemers de voor- en nadelen van het aanvragen van een pgb, hoe het zit met de eigen bijdrage en wanneer die betaald moet worden.

Restaurant Buytenhout Oudeweg 100, 2631PB Nootdorp

==============================================================================

Vrijdag 20 april 20.00 – 22.00uur

Toneelvoorstelling Overeind

Lekker een avondje uit? Bezoek deze toneelvoorstelling!

Hoe zou het zijn als je ineens voor je partner moet zorgen? Zou jij je moeder in huis nemen als ze niet meer zelfstandig kan wonen? En hoe blijf je zelf overeind als je intensief zorgt voor een ander? ‘Overeind’ maakt de dilemma’s en zorgen waar mantelzorgers mee te maken krijgen voelbaar. De voorstelling is gemaakt op basis van ervaringsverhalen van mantelzorgers. ‘Overeind’ is speciaal gemaakt voor mantelzorgers en hun omgeving en voor professionals op gebied van beleid en zorg. De voorstelling is geschikt voor iedereen die wel eens voor iemand zorgt! Na de voorstelling gaat het publiek in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Aan de hand van prikkelende vragen en stellingen worden eigen ervaringen gedeeld.

CulturA Dorpsstraat 7, 2631CR Nootdorp

==============================================================================
==============================================================================

Activiteiten die al hebben plaatsgevonden:

Workshop voor mantelzorgers “empowerment: sta in je kracht”

Dinsdag 20 juni 2017 19.00 tot 21.30 uur Buurt&Zo Prins Hendrikstraat 28 Pijnacker

Kosten: gratis toegang, graag vooraf aanmelden via info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl, 06-22470217 of n.vaneck@bibliotheekoostland.nl.

Iedereen wil graag in zijn kracht staan. ook mantelzorgers die zorgen voor een ander hebben het nodig hun krachten en energie in balans te hebben en te houden. Hoe doe je dat? Hoe ga je om met overbelasting? Hoe ga je grenzen stellen en durf je om hulp te vragen?

In deze workshop door een cursusleider van PEP Den Haag, kenniscentrum voor onder andere mantelzorg, krijgt u kennis en tips voor vaardigheden om draagkracht en draaglast in balans te houden om zo in uw kracht te blijven.

Workshop voor mantelzorgers “financiële regelingen”

Dinsdag 27 juni 2017 19.00-21.00 Buurt&Zo Prins Hendrikstraat 28 Pijnacker

Kosten: gratis toegang, graag vooraf aanmelden via info@mantelzorgpijnacker-Nootdorp.nl, 06-22470217 of n.vaneck@bibliotheekoostland.nl

Het is voor mantelzorgers soms niet makkelijk om wegwijs te worden in de huidige wet- en regelgeving. Tijdens deze workshop gaat en cursusleider van MEZZO, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste, in op de verschillende regelingen.

Mantelzorgers leren met welke financiële regelingen zij rekening moeten houden en van welke regelingen zij profijt kunnen hebben. verder is tijdens de bijeenkomst volop ruimte voor het stellen van vragen, waardoor de bijeenkomst goed aansluit op de alledaagse praktijk van de mantelzorger. Alle deelnemers ontvangen gratis het praktisch Financieel zakboekje 2017 van Mezzo met veel tips en weetjes!