De doelgroep van de SWOP interesseert zich steeds meer in de “digitale snelweg”. De motivatie is vaak simpel, “ik zal wel moeten”! De computercursussen via de SWOP zijn dan ook onmisbaar om op een rustige manier te leren omgaan met de computer, e-mailen en internet. Als u eenmaal overweg kunt met de computer dan kunt u bijvoorbeeld zelf zoeken naar de zorg die u zoekt. De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft namelijk zich sinds kort aangesloten bij het landelijke webloket Regelhulp. Deze website helpt chronisch zieken, gehandicapten en ouderen door het ondoordringbare woud van regelingen, voorzieningen en uitkeringen. Maar ook vrijwilligersorganisaties en mantelzorgondersteuning. De regelhulp helpt u stap voor stap de juiste instantie te vinden en geeft inzicht wat voor instanties er zijn voor alle vormen van hulp. Link naar de website: https://regelhulp.nl.
Als u de weg al kent kunt u natuurlijk rechtstreeks contact opnemen met de betreffende instantie zoals de ouderenadviseur die u via de SWOP kunt bereiken en bij wie u met uw vragen terecht kunt. De hulp van de ouderenadviseur is gratis.
Buurtbus
De buurtbus is hét vervoer- middel waar je je voor weining geld kunt verplaatsen in Pijnacker, Nootdorp, Oude Leede en Delfgauw en heeft de beschikking over twee bussen. Ze rijden vijf dagen in de week, elk uur van maandag tlm vrijdag, van 8 uur ’s ochtends tot 17:45 uur ’s avonds. Daarbij maken ze een route van twee uur, waarin alle kernen van onze gemeente worden aangedaan.
In Pijnacker komt de bus onder meer langs het gemeentekantoor, winkelcentrum Ackershof, de Schakelaar, het Helmhuis, en in de Weijdevogelhof (Keijzershof). In Nootdorp komen we langs Veenhage, winkelcentrum de Parade, de GGZ en de oude dorpskern, terwijl ze in Delfgauw winkelcentrum Emerald, de Kiezel en het Kerkelijk centrum aandoen.
Ideaal als u naar het winkelcentrum wilt, naar de markt, het gemeentehuis of de dokter.
Maar ook als u bij voorbeeld op bezoek wilt bij uw kinderen in Klapwijk, De Venen of één van de andere nieuwe wijken. De bus komt ook langs de stations van de randstadrail in Pijnacker-Centrum, Pijnacker-Zuid en Nootdorp.
U kunt langs de hele route instappen door uw hand op te steken. Maar u kunt ook bellen met 06-10965237 en 06-39696766 en aan de chauffeur vertellen waar en hoe laat u wilt instappen. Als u niet al te ver van de busroute vandaan woont en als het tijdstip een beetje past in het routeschema wordt u dicht bij huis opgehaald.
Voor de actuele tarieven klikt u hier Tarieven – Buurtbus Pijnacker
Voor een goed begrip, de buurtbus is er beslist niet alleen voor ouderen. Hij is gemakkelijk voor iedereen, bijvoorbeeld als u een dag zonder auto zit. Jongeren met een OV-jaarkaart mogen gratis mee!
We rijden met een Mercedes 8-persoonsbus, die is voorzien van telefoon en radio, en voldoende ruimte biedt voor uw rollator of bagage. De bus is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.
We hopen u binnenkort als onze gast te mogen begroeten en vervoeren u graag naar uw plaats van bestemming. Informatie over de route, dienstregeling, tarieven etc., kunt u op de website van de buurtbus bekijken.
Rijbewijskeuring
Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/D en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen terecht bij Goedkopekeuringen, klik hier voor keuringen https://goedkopekeuringen.nl/
Een afspraak maken kan direct via 085-4883616
Personenalarmering
Personenalarmering is bedoeld voor acute hulp in noodsituaties in en om het huis, bijvoorbeeld als de bewoner gevallen is en onwel wordt. De alarmering bestaat uit een klein kastje bij de telefoon en een medaillon dat men om de hals kan dragen.
Careyn
Personenalarmering kan in de gemeente Pijnacker-Nootdorp aangevraagd worden bij Careyn.
Bij Careyn kunt u kiezen uit twee vormen van personenalarmering. Bij sociale alarmering wordt één van de contactpersonen die men zelf opgegeven heeft gewaarschuwd. Bij professionele alarmering wordt een deskundige zorgverlener ingeschakeld.
Voor het aanvragen van formulieren of meer informatie kan gebeld worden met 088-1239988. Zie ook www.careyn.nl/personenalarmering.
Via zorgverzekeraar
Het is ook mogelijk om u een alarmeringsaparaat via de zorgverzekeraar te verkrijgen. Vaak is dan wel een medische verklaring van de (huis)arts nodig. Vraag bij de zorgverzekeraar na wat de mogelijkheden zijn.
Zelf aanschaffen
Als derde kan ook op eigen initiatief een alarmeringsapparaat aangeschaft worden. Men heeft dan geen abonnement en is (in principe) niet aangesloten bij een alarmcentrale. Het apparaat werkt verder hetzelfde, alleen op het moment dat er alarm gemaakt wordt, gaat het apparaat direct de contactpersonen bellen die door de gebruiker van te voren ingeprogrammeerd zijn. Men bepaald helemaal zelf hoeveel en welke telefoonnummers inprogrammeerd worden. Dit zou eventueel de eigen thuiszorgorganisatie kunnen zijn. Vraag bij de thuiszorgorganisatie wat de mogelijkheden zijn.