Seniorenadvies

Bij het ouder worden kunt u in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd worden met gebeurtenissen of vragen waar u niet direct raad mee weet. Hierbij kunt u denken aan vraagstukken rondom het zelfstandig kunnen blijven wonen, contact met anderen, verminderde mobiliteit, gezondheidszorg, gemis van een dierbare, vrije tijds besteding etc. Heeft u behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met de sociaal werker senioren van de SWOP. Zij werkt samen met u aan het behouden of terugkrijgen van de eigen regie over het leven om zo prettig mogelijk oud te worden. Ze biedt kortdurende ondersteuning en begeleidt u, indien nodig, naar passende zorg- en hulpverlening. Blijkt bij doorverwijzing dat aldaar een wachtlijst is dan blijft de sociaal werker senioren, als dit gewenst is, in de tussentijd betrokken.

Voor wie?
Alle zelfstandig wonende 55-plussers woonachtig in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Kosten?
De ondersteuning van de sociaal werkers senioren is gratis.

Praktijkvoorbeelden
Meneer Schipper (83)wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hij weet dat dit betekent dat hij voorlopig allerlei zaken zelf moet blijven regelen. Bijvoorbeeld het doen van boodschappen en koken, op tijd eventuele hulp aanvragen enzovoorts. De laatste tijd merkt meneer dat zijn lichamelijke gezondheid het een beetje af laat weten. Hij wil met iemand zijn situatie bespreken en besluit contact op te nemen met één van sociaal werkers senioren.

Mevrouw Klaassens (90) ging vaak op pad met haar vriendinnen. Helaas zijn de meesten inmiddels overleden en mevrouw zit veel thuis. Gelukkig heeft ze haar man nog, maar die heeft niet allemaal dezelfde interesses. Mevrouw wil graag haar vrije tijd weer invullen met leuke activiteiten en het leggen van nieuwe contacten, maar ze weet niet goed waar ze moet beginnen. Hierbij kan de sociaal werker senioren haar adviseren en ondersteunen.

Meneer en mevrouw de Wit (beide 74) wonen zelfstandig. De laatste tijd gaat mevrouw geestelijk wat achteruit en meneer merkt aan zijn lijf dat hij niet alles meer kan doen zoals vroeger. Hij is de laatste tijd een paar keer gevallen en zijn vrouw kan hem niet overeind helpen. De zware huishoudelijke taken zoals stofzuigen en het bed verschonen lukken eigenlijk niet meer. Een buurvrouw die het echtpaar wel eens helpt, heeft dit in de gaten en adviseert het echtpaar om contact op te nemen met één van de sociaal werkers senioren. Deze kan helpen bij het aanvragen van bijvoorbeeld personenalarmering en huishoudelijke hulp.

Contact opnemen
U kunt zonder afspraak langskomen tijdens één van de spreekuren:

  • Dinsdag in de even weken tussen 10:00 en 11:00 uur in de Albert Heijn in Nootdorp
  • Iedere vrijdag tussen 09:30 en 11:30 in Buurt&Zo (Prins Hendrikstraat 28 in Pijnacker)

Als u niet in de gelegenheid bent om naar ons toe te komen, kan er een afspraak worden gemaakt voor een huisbezoek. Neem dan contact op met de SWOP en vraag naar de sociaal werker senioren. Wij zijn elke werkdag bereikbaar van 8.30-16.30 uur via 015-369 2812 of info@swop.nl.
Mochten de sociaal werkers senioren niet aanwezig zijn op het moment dat u belt dan worden uw gegevens genoteerd en bellen we u zo snel mogelijk terug.

Hoe gaat het verder?
Mogelijk is een bezoek tijdens één van de spreekuren voldoende. Dit is afhankelijk van uw hulpvraag. Blijkt dit niet voldoende, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt. Deze afspraak vindt plaats bij u thuis of op het kantoor van de SWOP.