Trainingen en activiteiten

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het cursusaanbod? Meld u dan aan voor de e-maillijst (individuele vrijwilligers) of de digitale nieuwsbrief (met meer onderwerpen dan trainingen).

Jaarlijks organiseert het VIP cursussen en/of trainingen ter bevordering van de deskundigheid van de vrijwilligers/besturen in onze gemeente. Alle vrijwilligers woonachtig of actief in Pijnacker-Nootdorp mogen zich inschrijven voor deze trainingen ongeacht of ze deze training nodig hebben voor het vrijwilligerswerk of gewoon willen doen uit persoonlijke interesse.

Fonds 1818 biedt  gratis interessante trainingen op hun locatie in Den Haag. Klik hier voor het actuele aanbod van Fonds 1818.


Programma 2021
Zelf bepalen    Online: training vinden en binden
Zelf bepalen    Online: Instructie Verantwoord Alcohol Gebruik (IVA)


Workshop: stop met redden, ga helpen.

Loopt een gesprek niet helemaal lekker, dan is de kans groot dat je in de reddersdriehoek bent beland. Dit gebeurt overal, op je (vrijwilligers)werk, thuis of aan de kassa in de supermarkt. Ons dagelijks leven zit er vol mee.

In deze workshop zal je ineffectief hulpgedrag gaan herkennen. Het communicatiemodel dat we in de bijeenkomst gebruiken heet de Reddersdriehoek. Je gaat drie rollen ontdekken: die van Aanklager, Redder en Slachtoffer.

We doen het allemaal. Raar, maar waar. Door het achterhouden wat voor onszelf op het moment aan de orde is, stappen we – uit zelfbescherming voor onze kwetsbare kanten– al gauw in de dramadriehoek.

De dagelijkse uitdagingen om er in te stappen zijn groot. Want we geven altijd onze eigen betekenis aan woorden en gedrag van anderen. We denken al gauw te begrijpen wat de ander bedoelt. En dan is de uitnodiging daar. Zitten we eenmaal in dit gedragspatroon, dan spelen we onze rol met verve in die niets oplossende reddersdriehoek.

In deze workshop of training komt aan de orde:
Het verschil tussen redden en helpen
De verschillende rollen (redder, aanklager, slachtoffer) die relaties doen vastlopen
Wat nodig is om effectief te kunnen helpen

Cursusdatum: woensdag 4 februari 2021
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
CursusleidingLuistergoud
Locatie; Online met Zoom of indien mogelijk op locatie in Pijnacker
Minimaal aantal deelnemers 8/ maximaal aantal deelnemers 12

Aanmelden