Mieke Sluis

Wat Mieke Sluis als vrijwilliger bij de Kiezel allemaal doet? Hou je vast!

Een ellenlange opsomming volgt. ,,Koffie schenken, hulpkok bij de maandelijkse warme maaltijd, het verzorgen van de wekelijkse lunch, helpen bij de bingomiddagen, het organiseren van de klaverjasavond en de spelletjesmiddag. Het is te veel om op te noemen. Je kunt beter vragen wat ik niet doe”, zegt het vaste gezicht van De Kiezel lachend. ,,Vier dagen in de week ben ik in de weer om er samen met de andere vrijwilligers weer een fijne dag van te maken voor alle bezoekers. Behalve op maandag, dat is mijn vrije dag.”

En dan te bedenken dat Mieke de tachtig al heeft aangetikt. ,,Ik heb altijd fulltime gewerkt. Om dan opeens vijf dagen in de week thuis te zitten?, vraagt ze zich hardop af. Nee, nee”, valt ze in herhaling. ,,Ik kan daar absoluut niet tegen. Daar heb ik nog steeds te veel energie voor.”

Daar komt bij dat haar ‘energievoorraad’ alleen maar toeneemt door het doen van vrijwilligerswerk, vertelt ze. ,,Dat was al in de tijd dat ik mantelzorger van mijn man was. Als hij overdag op bed lag, kwam ik hier om ‘op te laden’. Ik vond het een heerlijke afleiding.”

Inmiddels doet Mieke al zestien jaar vrijwilligerswerk. Van plan om te stoppen, is ze niet. ,,Ik vind het veel te leuk om te werken. Je blijft er jong bij. Wat moet je nou thuis, waar niemand meer wat tegen je zegt? Ik ben graag onder de mensen. En als je ziet hoe blij die mensen zijn, dan word je daar zelf ook blij van.”

Even blijft het stil. ,,Ik vind het allemaal even leuk”, concludeert Mieke. ,,De Kiezel is voor mij een soort tweede thuis. ‘Ben je er nou alweer of ben je er nog steeds?’ wordt mij weleens gevraagd. ‘Niet zeggen hoor, maar ik heb hier een bed staan’, antwoord ik dan grappend. Je zou het bijna denken.”