Werk en mantelzorg

Verschil maken

Man, vrouw, jong of oud, iedereen kan mantelzorger zijn. Maar veel van hen zien zichzelf niet zo. Ze vinden de zorg voor hun naaste vanzelfsprekend en vragen daarom geen hulp. Zo bespreekt 44 procent van de mantelzorgers de zorgsituatie niet op het werk. Het is daarom ook niet gek dat je als werkgever hiervan niet op de hoogte bent. Maar nu je dit weet, kun je het verschil gaan maken.

Aandacht en begrip

Mantelzorgers blijven vaak graag werken naast het zorgen. Dit geeft hun voldoening, sociale contacten en financiƫle zekerheid. Meestal gaat de combinatie van zorg en werk goed, maar soms is het een uitdaging. Aandacht en begrip van leidinggevenden en meedenken over maatwerkoplossingen kunnen hen hierbij enorm helpen. Denk aan flexibiliteit in taken, werkplek of werktijden.

Bespreekbaar

Maak mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer. Je helpt hiermee niet alleen de mantelzorger maar ook je organisatie:

  • Je wordt een aantrekkelijke werkgever.
  • Je hebt loyale en productieve medewerkers.
  • Je voorkomt overbelasting, verzuim en burn-out.

Wist je dat er verschillende wettelijke regelingen zijn om als werkgever samen met je werknemer goede afspraken te maken over flexibel werken, zorgverlof etc.? Bekijk deze infographic voor meer informatie.

Nienke en Josita

Maak kennis met Nienke en Josita

Neem contact op met de mantelzorgconsulenten van de SWOP. Zij adviseren je graag in het opzetten van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Daarnaast kun je werknemers die mantelzorger zijn met hen in contact brengen voor gratis ondersteuning.