Huurverlaging

Goed nieuws! Hoewel tegenwoordig bijna alles alleen maar duurder wordt, hebben huurders met een laag inkomen vanaf 1 juli recht op een huurverlaging. Het huurbedrag is vanaf die datum maximaal 575 euro. Hieronder een toelichting van wie hiervoor in aanmerking komt en aan welke voorwaarden zij moeten voldoen. Twijfel je of de huurverlaging voor jou geldt? Of weet je niet goed hoe je deze moet aanvragen? De Formulierenbrigade van de SWOP helpt je graag!

  • Je huurt een (zelfstandige) sociale huurwoning (of woonwagen) van een woningbouwvereniging
  • Op 1 maart 2023 huurde je deze woning en woonde je er ook.
  • In 2021 verdiende je minder dan 120% van het minimuminkomen

Woningbouwverenigingen hebben hun huurder(s) die in aanmerking komt/komen voor een huurverlaging vóór 1 juni een brief gestuurd met daarin de aankondiging van de huurverlaging.
Heb je geen bericht gehad? Dat kan. Bijvoorbeeld als je huur al lager is dan 575 euro per maand. Is je huur wel hoger? Neem zelf actie bij de volgende situaties:

  • Je woont in een zelfstandige sociale huurwoning en de verhuurder heeft je geen huurverlaging aangeboden -> vraag de verhuurder om huurverlaging.
  • Je huurt een woonwagen van de woningbouwvereniging -> vraag dan zelf de huurverlaging aan bij de woningbouwvereniging.
  • Jouw inkomen is in 2022 of 2023 gedaald naar minder dan 120% van het minimuminkomen? Ook dan kun je zelf om huurverlaging vragen bij de woningbouwvereniging.

N.B. De huurverlaging heeft gevolgen voor je huurtoeslag. Deze gaat omlaag; maar, zo stelt de Woonbond, je houdt altijd iets over. De huurverlaging heeft ook gevolgen voor het ‘vrij te laten bedrag’ (bij aflossing of sanering van schulden).