Oscar Ruigrok

Oscar Ruigrok uit Pijnacker heeft van het Van Gogh Museum een niet van echt te onderscheiden replica van een schilderij ontvangen. En wel vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de SWOP.

Zo trots als een pauw. Dat was Oscar Ruigrok afgelopen maandag toen hij ‘zijn Boulevard de Clichy’ in ontvangst nam. ,,Ik ben een groot fan van Van Gogh. Pas ben ik nog in het museum geweest om naar zijn creaties te kijken. Maar dat ik ooit zelf een schilderij in handen zou krijgen”, klinkt het vragend. ,, Dat had ik nooit verwacht.”

Sterker nog: de Pijnackernaar durfde het in eerste instantie niet eens te geloven. ,,Opeens zat er een mailtje van het Van Gogh Museum in mijn postvak. ‘U heeft gewonnen’ luidde de titel. Die mailtjes krijg ik wel vaker en belanden altijd in de prullenbak. Nu dus ook. Tot ik opeens werd gebeld. Het was dus echt zo”, klinkt het nogal altijd verbaasd.

Het Van Gogh Museum bestaat dit jaar 50 jaar. Daarom ‘trakteert’ zij vijftig vrijwilligers op een bijna niet van echt te onderscheiden Van Gogh-replica. Ruigrok, die door zijn vrouw werd aangedragen, is vrijwilliger voor de financiële dienstverlening van de SWOP. Hij zit zowel bij de formulierenbrigade, belastingservice als thuisadministratie. Wat er zo leuk is aan financiën? ,,Ik heb altijd iets met cijfers gehad. Ontzettend leuk vind ik het om daarmee te klooien, om het maar even plat te zeggen”, aldus de man die in het dagelijks leven als finance manager werkt. ,,Wat voor mij vaak iets kleins is, kan voor een ander iets groots zijn. Het is fijn om daar dan bij te kunnen helpen.” Tijdens zijn vrijwilligerswerk mogen een hoop cijfers voorbijkomen. Het is ook heel menselijk, meent Ruigrok. ,,De samenleving komt in al haar vormen voorbij.” Via de thuisadministratie staat de Pijnackernaar bijvoorbeeld een tweetal gezinnen met een migratieachtergrond bij. ,,Ik help een ouder Irakees echtpaar met het op orde brengen en houden van de administratie. Altijd als ik bij hun in het flatje ben, staat er enorm veel zoetigheid op tafel. En het moet op”, vertelt hij lachend. ,,Nog mooier wordt het als ik weer naar huis ga. Tot ik de hoek om rij, staan ze vanaf het balkon te zwaaien. Ik vind het prachtig.” Dan blijft het even stil. ,,Je laat niet alleen de mensen blij achter, zelf ga je ook ontzettend blij de deur uit. Ik doe dit echt met alle plezier.”

Schijnbaar werkt het enthousiasme van Ruigrok aanstekelijk. Sinds anderhalf jaar zit ook zijn vrouw bij de formulierenbrigade. ,,Ze is me gevolgd. Samen op de bank ploffen zit er op woensdagavond niet meer in. Maar dat deert ons niet”, voegt hij er meteen aan toe. ,,Hier doen we energie mee op, in tegenstelling tot zo’n bankhangavond.” Ruigrok begon eind 2020 met vrijwilligerswerk. En wel nadat hij jaren met het idee had rondgelopen. ,,Dan knipte ik weer een advertentie uit, belandde die ergens op een stapel en vergat ik het weer. Het had nogal een lange adem. Achteraf vind ik dat best jammer. Was ik er maar eerder mee begonnen, denk ik vaak.” Iedereen die met het idee rondloopt om vrijwilligerswerk te doen, raadt Ruigrok aan om gewoon de stap te zetten. ,,Je doet het niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Óók als je ernaast een fulltime baan hebt”, benadrukt hij. ,,Wat ik al eerder zei: als het leuk is, krijg je er alleen maar energie van.”

Last but not least: waar komt het schilderij te hangen? ,,Niet thuis boven de bank. De hele financiële dienstverlening van de SWOP heeft hier hard voor gewerkt. We doen het samen. Binnenkort zal Boulevard de Clichy op onze locatie aan de Oostlaan te zien zijn. Wees welkom om eens te komen kijken.”

Ook vrijwilligerswerk doen? Op onze vacaturebank vind je een overzicht van alle vacatures in Pijnaker-Nootdorp.