Week van de Mantelzorg

Week van de Mantelzorg 2019 enthousiast ontvangen

Van 10 – 15 november 2019 was er voor de 3e keer de Week van de Mantelzorg. Deze week wordt georganiseerd om waardering uit te spreken voor al het werk dat mantelzorgers verzetten en wordt gefinancieerd door de gemeente Pijnacker. Dit jaar waren de aanmeldingen overweldigend. Gelukkig konden er extra activiteiten worden georganiseerd zodat bijna alle mantelzorgers die zich aanmeldden daadwerkelijk mee konden doen.

Hier kunt u eventueel nog eens het programma doorlezen.


Week van de mantelzorg 2018 was zeer geslaagd 

De 10e  November staat bekend als de landelijke Dag van de Mantelzorg. In Pijnacker-Nootdorp zijn  mantelzorgers gedurende een héle week in het zonnetje gezet met als doel om mantelzorgers die altijd voor anderen zorgen de gelegenheid te geven even iets anders te doen dan zorgen.

De week begon met een workshop Klein geluk voor mantelzorgers. Een vrolijke luchtige bijeenkomst met een aantal eenvoudige oefeningen die precies aansloten bij de behoefte van mantelzorgers. Wethouder Hanneke van de Gevel ontving het eerste exemplaar van het gelijknamige boek. Dit boekje werd tijdens de hele week ook uitgereikt aan de deelnemende mantelzorgers.

Zaterdagavond vond een diner met mysterie spel plaats. Gedurende een smakelijk diner moest een moord worden opgelost. Dit leidde tot hilarische taferelen. De bediening was in handen van de Lions Nootdorp-Pijnacker. De zondag stond in het teken van een meezingmiddag. Ondanks het regenachtige weer op maandag werd er volop genoten van de leerzame natuurwandeling. Het lukte Chazia Mourali maandagavond om het publiek in het kerkelijk centrum van Delfgauw te ontroeren met haar verhaal en kracht en tips te geven aan mantelzorgers. De nagels werden op dinsdag en donderdag  volledig verzorgd tijdens 2 manicure workshops.

Ook aan de werkende mantelzorgers werd gedacht. Zij genoten op woensdagochtend van een American Breakfast. De Oostlandse dichter Hans Cieremans droeg een aantal pakkende gedichten voor. Diezelfde woensdag vertrok de bus naar het Mauritshuis in Den Haag. Tussendoor bood de workshop Yoga de nodige ontspanning. De korte cursus ‘De kunst van het verhalen vertellen’ zorgde op donderdag voor mooie verhalen.

De week werd afgesloten met een sfeervolle avond waar mantelzorgers gebruik maakten van het aanbod van verschillende workshops. Wederom was wethouder Hanneke van de Gevel aanwezig. Ze bedankte de mantelzorgers expliciet voor hun inzet en gaf aan dat het voor de gemeente belangrijk is om aandacht voor hen te hebben. De Pubquiz was het sluitstuk van een succesvolle week.

De week is financieel mogelijk gemaakt door gemeente Pijnacker-Nootdorp. De organisatie van deze week lag in de handen van SBJ samen sterk. Een samenwerkingsverband van de SWOP, Bibliotheek Oostland en het Jeugd- en jongerenwerk Midden-Holland. Het boekje “Klein geluk voor de mantelzorgers” door Fonds 1818.


De week van de mantelzorg heeft inmiddels plaatsgevonden. Aanmelden is niet meer mogelijk.

WEEK VAN DE MANTELZORG 2018 van 10 t/m 16 november 2018: een week om te genieten en te ontspannen

Een week vol activiteiten om waardering uit te spreken voor mantelzorgers uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In de Week van de Mantelzorg krijgen mantelzorgers de gelegenheid om even iets anders te doen dan zorgen. Kies uw favoriete activiteit!  Alvast veel plezier!

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en jongerenwerk Midden-Holland organiseren gezamenlijk deze speciale week voor mantelzorgers. De week van de Mantelzorg is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp en het boek “Klein geluk voor de mantelzorgers” door Fonds 1818.  

Indien gewenst kan de zorgvrager ook deelnemen. Is het wenselijk dat de zorg overgenomen wordt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Geprobeerd wordt om een passende oplossing te vinden.

Aanmelden kan hier

  • Inschrijven kan tot en met 4 november 2018 (vol=vol) Informeer na deze datum voor de mogelijkheden
  • Deelname aan meerdere activiteiten is toegestaan
  • Eén introducé per activiteit is welkom. Wel graag aangeven op het aanmeldformulier
  • Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Per activiteit geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers
  • Zonder tegenbericht wordt u na aanmelding verwacht bij de activiteit
  • Mocht u onverhoopt verhinderd zijn: dan graag afmelden via 06-22470217 of info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl
  • De eerste 250 aanmeldingen ontvangen het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorgers” dus meldt u zich snel aan!

De activiteiten op een rij:

Tijdstip en dag op afspraak
Vliegen om te helpen
Landen met een bushvliegtuig op een klein weggetje, opstijgen tussen de bomen of vanaf het water: hoe moeilijk is dat nou eigenlijk? Ervaar dit na instructie over het besturen van een vliegtuig in een vliegsimulator. De cockpitcabine van deze zeer realistische vliegsimulator geeft trillingen weer (je voelt de motor) en laat de bewegingen die je ziet en hoort nog echter lijken! Een ‘vlucht’ duurt twee uur. Aanmelden kan alleen in duo’s.

Pijnacker Op een nader bekend te maken adres


Zaterdag 10 november 10.00 – 12.00 uur
Workshop Klein geluk voor mantelzorgers
Een vrolijke en luchtige bijeenkomst met een aantal eenvoudige oefeningen die precies aansluiten bij de behoeften van mantelzorgers. In kleine groepjes proberen de mantelzorgers aan aantal ‘recepten’ voor klein geluk uit. Zo leer je hoe je voor jezelf kunt zorgen in het dagelijks leven als mantelzorger om met meer gemak de zorgtaak te volbrengen. Wethouder Hanneke van de Gevel ontvangt bij de start van de Week van de Mantelzorg het eerste exemplaar van het gelijknamige boek. De eerste 250 inschrijvers voor een activiteit in deze week krijgen dit boek cadeau!

De Brede Hoek Nieuwkoopseweg 59, 2631 PP Nootdorp


Zaterdag 10 november 18.30 – 21.30 uur
Diner met mysterie spel
Een perfecte combinatie van een heerlijk driegangenmenu en een live ‘detective’. Er is een ‘moord’ gepleegd en die ga jij tussen de gangen door oplossen. Plaats delict is plaats diner: bloedstollend en ijskoud aan tafel geserveerd. In teams ga je proberen de zaak te kraken. Overleggen kan, scenario-denken moet, maar houd je oplossingen voor jezelf en jouw team. Er is een meesterbrein nodig.

Welzijnscentrum Keijzershof Floralaan 102, 2643 HD Pijnacker


Zondag 11 november 14.00 – 16.15 uur
Meezingmiddag met koor
Kun je nog zingen? Zing dan mee met het koor van muziek- en dansschool Jay’s Place. Er worden bekende Nederlandse popliedjes van de jaren zestig tot heden gezongen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door koorleden en docenten van Jay’s Place. Deze feestelijke middag staat ook in het teken van het 50-jarig bestaan van de SWOP.

Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. van den Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker


Maandag 12 november 13.00 – 15.15 uur en/of 15.15 – 17.30 uur
Natuurwandeling en film ‘Garden of life’
Vogelreservaat De Ackersdijkse Plassen is een natuurparel binnen onze gemeente. Deze middag zijn daar twee activiteiten mogelijk! Kijk mee naar de film ‘The garden of life’: van wereldreiziger naar tuinliefhebber, Alzheimer kan de wereld klein maken. Leo wijdt zich met zijn verslechterende bewustzijn met volle overgave aan tuinieren.
Of wandel mee met de boswachter van Natuurmonumenten door dit prachtige gebied met vele vogels. Teken in op één van de sessies of voor beide! Alles is mogelijk. Natuurlijk is er ook gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te genieten.

Vergaderboerderij Natuurmonumenten Rijksstraatweg 127, 2645 BS Delfgauw


Maandag 12 november 20.00-22.00 uur
Lezing Chazia Mourali
Journalist en Tv-maker Chazia Mourali schreef, nadat haar moeder in 2015 aan uitgezaaide borstkanker overleed, het boek ‘Het einde voor beginners’. Het bevat niet alleen haar ervaringen als mantelzorger, de inspanningen, de uitputting en het gevoel van falen, maar ze geeft ook veel tips die ze zelf als mantelzorger graag had willen hebben. Ze besluit het boek met een pleidooi over hoe je met elkaar het einde de moeite waard kan maken: niet door te rekken met zinloze behandelingen maar door je te realiseren dat het leven eindig is. Boekhandel Van Atten is aanwezig met een boekentafel. Chazia Mourali signeert in de pauze en na afloop van de lezing.

Kerkelijk Centrum Delfgauw Zuideindseweg 7, 2645 BD Delfgauw


Dinsdag 13 november 9.30 – 10.30 uur of
Donderdag 15 november 9.30 – 10.30 uur
Manicure workshop
In de winkel van Beauty X geven schoonheidsspecialisten na een gezamenlijk kopje koffie tips en trucs voor verzorging van de handen en nagels. Daarbij krijgen de deelnemers uiteraard een handmassage en aan het einde van de workshop kan iedereen kiezen voor een mooie blanke lak of kleurlak met de nieuwste nagellakken. Een verwen momentje!

Beauty X Kouwenhoven Ackershof 5, 2641DX Pijnacker


Dinsdag 13 november 9.00 – 12.00 uur
Training ‘Jonge mantelzorgers’
Een training voor beroepskrachten in zorg en welzijn om jonge mantelzorgers tijdig te herkennen en weten op welke manier zij vanuit hun professie deze jonge mantelzorgers kunnen ondersteunen, ontlasten, op tijd een luisterend oor bieden en indien nodig doorverwijzen. Zo kan er rekening worden gehouden met de situatie van jonge mantelzorgers, zodat hun draaglast meer in balans komt met hun draagkracht.

Stanislas College Sportlaan, 2641 AZ Pijnacker


Woensdag 14 november 8.00 – 9.30 uur
American Breakfast voor werkende mantelzorgers
Combineer je een baan met de zorg voor een chronisch zieke partner, een kind met een beperking of een hulpbehoevende ouder? Dan ben je dus een werkende mantelzorger: je bent niet alleen want 1 op de 6 werknemers is ook mantelzorger. Dit ontbijt met American pancakes en andere ontbijt gerechten is speciaal bedoeld om waardering te tonen aan werkende mantelzorgers. De Oostlandse dichter Hans Cieremans draagt tijdens het ontbijt een aantal gedichten over mantelzorg voor. Dit initiatief wordt ondersteund door de LIONS Nootdorp-Pijnacker.

Soete Suikerbol Ade 23, 2642 JX Pijnacker


Woensdag 14 november 11.00 – 12.30 uur
Workshop yoga
Deze workshop is een combinatie les van ontspannende Hatha Yoga en Yoga Nidra. Deze vormen van yoga zijn voor iedere lichaamsbouw geschikt en bevatten geen ingewikkelde houdingen. Een yogales kan je algehele welzijn kan verbeteren. Je ervaart onder andere wat een andere manier van ademen met je lichaam kan doen. Een workshop vol oefeningen om je lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen.

Mica Yoga Gildeweg 30, 2632 BA Nootdorp


Woensdag 14 november 14.00 – 16.30 uur (inclusief reistijd)
Onvergetelijk Mauritshuis
Samen beleven mensen met dementie en hun mantelzorger een inspirerende en gezellige rondleiding in het Mauritshuis. De deelnemers bekijken een aantal schilderijen waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kennis van kunst is geen vereiste: het genieten van kunst staat centraal. Door naar kunst te kijken, kan iemand met dementie samen met zijn dierbare ideeën uitwisselen zonder een beroep te hoeven doen op het kortetermijngeheugen. Deelnemers voelen zich na deze rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Bij dit uitstapje naar Den Haag is het vervoer inbegrepen. De bus vertrekt om 14.00 uur bij:

Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker


Donderdag 15 november 20.00 – 22.00 uur
Workshop ‘De kunst van het verhalen vertellen’
Mantelzorgers hebben veel verhalen: over de ervaringen van het zorgen, over de dierbaren en hun ziekte of beperking, over hoe het leven was voordat zorgen zijn intrede deed. De bekende Berkelse verhalenverteller Hans van Woerkom helpt met het aanleren van een aantal verteltechnieken om de mantelzorgers hun verhalen vorm te geven. Beter kunnen vertellen brengt een nieuwe dimensie in de omgang met de zorgbehoevende en met de eigen omgeving van de mantelzorger. Verhalen zorgen voor verbinding, herkenning en voor een lach en een traan.

CulturA Dorpsstraat 7, 2631 CR Nootdorp


Vrijdag 16 november 19.30 – 21.30 uur
Een spetterende avond met verrassende inhoud

Tijdens deze gezellige afsluitende avond kunnen mantelzorgers kiezen uit een of twee activiteiten om te doen:
Lach mee met de lachworkshop, of mopper mee met de mopperworkshop, ervaar flamenco dansen, proef verschillende whisky’s met uitleg door een deskundige. Doe mee aan een ontspannende yoga sessie, onderga een heerlijke stoelmassage, laat je nagels verzorgen, maak een mooi bloemstuk of speel mee in de pubquiz met uitdagende vragen onder leiding van quizmaster Manuela Bijl.

Buurt&Zo en Bibliotheek Oostland, Pijnacker Prins Hendrikstraat 28 en Julianalaan 47, 2641 HB Pijnacker

Aanmelden kan hier