Informatiebijeenkomsten

Naast individuele gesprekken ondersteunt SWOP mantelzorgondersteuning ook groepen mantelzorgers door middel van het organiseren van informatieve bijeenkomsten waarbij kennis opdoen en ervaringen uitwisselen centraal staan.


Documentaire WEI in CulturA & Zo

Op maandagavond 20 september wordt de film ‘Wei’ vertoond in de theaterzaal van CulturA & Zo. Het is de indrukwekkende documentaire van filmmaker Ruud Lenssen. Hij volgt zijn vader Jac nadat deze de diagnose dementie heeft gekregen. Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger. Ondertussen komt een onvermijdelijk afscheid steeds dichterbij. Een liefdevol verhaal over dementie, mantelzorg en de vergankelijkheid van het leven.

Na afloop van de documentaire is er gelegenheid om na te praten en vragen te stellen aan Lies Rutten, oud-casemanager dementie bij Buurtzorg in Nootdorp en ambassadeur van Alzheimer DWO en Eveline Esther, verpleeghuisarts.

Aanmelden kan via: volwassenen@bibliotheekoostland.nl
Omdat nog niet duidelijk is hoeveel mensen er dan in de theaterzaal mogen, geldt aanwezigheid op volgorde van binnenkomst. Inloop vanaf 19.30 uur. Start film: 20.00 uur 
De toegang is gratis.


Mindfulness training voor mantelzorgers

Als mantelzorger ben je vooral gericht op de zorg voor een ander. Soms vergeet je daarbij goed voor jezelf te zorgen. In samenwerking met gecertificeerd mindfulness trainer Judith Olden van ‘Mindful aan de slag’, organiseert de SWOP in de nazomer een Mindfulness training waarin je in 8 bijeenkomsten investeert in jouw kwaliteit van leven. 

In de mindfulness groepstraining leer je vooral door te doen. De training is geschikt voor iedereen die wil investeren in de kwaliteit van zijn of haar leven.
In de training leer je:

  • automatische gedragspatronen bij jezelf op te merken en deze te veranderen;
  • tijdig jouw stresssignalen te herkennen en daar mee om te gaan;
  • je grenzen te bewaken;
  • bewust keuzes te maken;
  • goed voor jezelf te zorgen.

De training vindt plaats op dinsdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur in de Schakelaar, Mr Dr van der Helmlaan 11 te Pijnacker. Er kunnen maximaal 8 mantelzorgers deelnemen.
De trainingsdata zijn:

  • 31 augustus;
  • 7, 14, 21 en 28 september;
  • 5, 12 en 26 oktober

De kosten voor deze training bedragen eenmalig €130,00. 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de mantelzorgconsulenten via 015 -3 699 699.
Opgeven kan via dit formulier

 


Themabijeenkomsten in de afgelopen periode

‘Hoe houd ik mijn hersenen gezond?’

Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Maar gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend: veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een hersenaandoening.
Gelukkig kun je zelf veel doen om je hersenen in een zo goed mogelijke conditie te houden. Zoals voldoende slaap, regelmatig bewegen en gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hersenen uit te blijven uitdagen.

Op maandag 15 maart gaf Janna van der Zijpp, cognitietherapeut en voorlichter van de Hersenstichting veel concrete tips aan mantelzorgers en belangstellenden waarmee je zelf de gezondheid van je hersenen kan bevorderen.


Niet-Aangeboren-Hersenletsel

Als je partner bent of familielid van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel, dan is er in jouw leven ook veel veranderd! Niets is meer hetzelfde en dat kan zorgen voor het ervaren van verlies.

Tijdens een thema-bijeenkomst met als thema ‘Hoe is jouw leven veranderd door het hersenletsel van de ander?’ hebben we hier samen op maandag 14 september bij stil gestaan.
Spreekster was Adèle Kuik, werkzaam in een coachingspraktijk voor mensen met NAH en hun mantelzorgers en tevens werkzaam als consulent bij MEE Zuid-Holland.
Ben jij ook mantelzorger voor iemand met Niet-Aangeboren-Hersenletsel en wil je graag eens van je afpraten? Schrijf je dan hier in als mantelzorger. De mantelzorgconsulenten nemen dan contact met je op.