Informatiebijeenkomsten

Naast individuele gesprekken ondersteunt Bureau Mantelzorgondersteuning ook groepen mantelzorgers door middel van het organiseren van informatieve bijeenkomsten waarbij kennis opdoen en ervaringen uitwisselen centraal staan.

Voor alle bijeenkomsten geldt dat u zich kan aanmelden via 015-3699699 of mantelzorg@swop.nl.


Thema-avond Niet Aangeboren Hersenletsel

Ben je partner of familielid van iemand met Niet Aangeboren Hersenletsel? Dan is er in jouw leven ook veel veranderd! Niets is meer hetzelfde en dat kan zorgen voor het ervaren van verlies.

Tijdens een thema-bijeenkomst met als thema ‘Hoe is jouw leven veranderd door het hersenletsel van de ander?’ zullen we hier samen bij stil staan.

Wie: Spreekster is Adèle Kuik, werkzaam in een coachingspraktijk voor mensen met NAH en hun mantelzorgers en tevens werkzaam als consulent bij MEE Zuid-Holland.
Wanneer: maandag 14 september, 19.30 uur – 21.30 uur 
Waar: Welzijnscentrum Keijzershof, Floralaan 102, Pijnacker
Voor deze avond is aanmelden verplicht. Meld je aan op het aanmeldformulier.


In de afgelopen periode waren er de volgende informatiebijeenkomsten:

2019:

‘Hoezo teveel?

In Nederland komt medicijn- en alcoholverslaving vaak voor. Net zoals andere vormen van verslaving, denk aan gameverslaving of drugsverslaving. In deze voorlichting werd er nader ingegaan op middelengebruik en verslaving. Een consulent van Brijder, specialist in verslavingszorg gaf op dinsdag 26 november 2019 informatie en beantwoordde vragen. De avond werd gehouden in Bibliotheek Oostland in Pijnacker.

 ‘Dementie en tóch de regie!’  
Bij steeds meer mensen wordt in een vroeg stadium de diagnose dementie vastgesteld. Een gevolg van dementie is dat het vermogen om de eigen wensen duidelijk te maken achteruit gaat. Het is daarom van groot belang dat mensen met dementie en hun naasten op tijd de regie nemen. Dat betekent dat zij datgene wat voor hen belangrijk is, op persoonlijk en financieel gebied vast gaan leggen.

Bureau Mantelzorgondersteuning Pijnacker-Nootdorp organiseerde een informatieve avond over het thema rechtsbescherming en dementie. Notaris mr. J.D. Wienen gaf op dinsdag 15 oktober een lezing over de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden wanneer rechtsbescherming noodzakelijk is. De avond werd gehouden in het vernieuwde Cultura in Nootdorp.

Inzicht werd verkregen in het protocol wilsbekwaamheid en de hieruit voortvloeiende praktijkproblemen. Het ging over volmacht, (levens)testament, zaakwaarneming en wanneer en hoe er een mentor, bewindvoerder of curator wordt aangesteld. 

‘To sleep or not to sleep?’  
Uitgerust wakker worden nadat je een nacht heerlijk hebt geslapen. Wie verlangt dat niet? Helaas is dit voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid. In Nederland heeft 25% van de bevolking regelmatig slaapproblemen. Daar maken ook mantelzorgers deel van uit. Door het verlenen van zorg kunnen zij belast raken. Overbelasting kan leiden tot slaapproblemen. Chronische slaapproblemen hebben belangrijke consequenties voor de kwaliteit van leven en voor de gezondheid. Welke invloed kan je zelf uitoefenen bij slaapproblemen?

Marjan de Kleijn en Odette Groenheide van Oefentherapie Oostland gaven op donderdag 19 september in Nootdorp een lezing over slapeloosheid en verschillende slaapproblemen die mensen kunnen ervaren. Zij belichtten dit vanuit hun expertise als Oefentherapeut Slaaptherapie.

‘We verzetten de zinnen met…..spinnen.’
Caroline Elfferich van de Vereniging Natuur- en Milieubescherming Pijnacker gaf op vrijdagmiddag 19 juli een boeiende lezing over spinnen. Zij is bioloog en auteur van ‘Basisgids spinnen’. Ook schrijft zij de natuurrubriek in de Telstar. Zij deelde haar liefde voor de natuur graag met mantelzorgers en andere geinteresseerden en liet spinnen op een boeiende manier van een heel andere kant zien.

‘Vergeetachtigheid en Dementie’
Lies Rutten, wijkverpleegkundige en casemanager dementie van Buurtzorg Nootdorp en Monique Onderweegs, coördinator van het ontmoetingscentrum Pijnacker gaven op dinsdag 14 mei informatie over Vergeetachtigheid en Dementie. Tijdens deze informatiebijeenkomst kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen vergeetachtigheid en dementie, de eerste verschijnselen, hoe om te gaan met veranderingen en de verschillende vormen van dementie. Maar ook waar allerlei informatie, advies en ondersteuning te vinden is. En welke mogelijkheden er zijn in onze regio om de situatie van de mantelzorger te verlichten. Ook was er een informatiestand van Alzheimer Nederland. Deze leerzame avond, speciaal bedoeld voor geïnteresseerden die voor het eerst te maken krijgen met vergeetachtigheid of dementie, vond plaats in bibliotheek Oostland in Pijnacker.

‘10.000 kilometers in 80 dagen inclusief informatie over Parkinson’ 
Op 16 april vertelde Ruud Overes in de Schakelaar op een zeer inspirerende manier over zijn fietstocht van 10.000 kilometer die hij 80 dagen fietste in eht kader van Parkinson2beat. We kregen een inkijkje in zijn leven dat sinds de diagnose Parkinson werd gesteld een grote wending heeft genomen. Ruud maakt met zijn activiteiten wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van sport op de ziekte van Parkinson mogelijk. 

‘NL-Doet; Stappen in Pijnacker’
Het Oranjefonds organiseerde op 15 en 16 maart, samen met duizenden organisaties in het land weer NL-Doet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook Bureau mantelzorg ondersteuning had een klus aangemeld. En zoals in het openingswoord gezegd werd waren er twee records verbroken. Ten eerste de snelheid waarmee deze “klus” van vrijwilligers voorzien was. Namelijk één dag na plaatsing van de klus waren er voldoende vrijwilligers aangemeld om de klus ook uit te kunnen voeren! Het tweede record wat verbroken werd was het aantal keer dat de weervoorspelling gezien werd in de week eraan voorafgaand. Want om buiten te “stappen” in de regen is niet fijn. Na de eerste koffie regende het helaas nog steeds. Daarom werd besloten om een alternatief binnenprogramma in te zetten. Ook hier werd van genoten. Gelukkig kon ook de overheerlijke lunch doorgang vinden en zo werd het toch nog een geslaagde ochtend.

‘Diabetes en mantelzorg’
Op donderdagmiddag 17 maart vulde de grote zaal in de Schakelaar zich met belangstellenden voor het onderwerp diabetes. Nicolette Raaijmakers voorlichtster en vrijwilliger van de diabetes vereniging verzorgde een levendige presentatie over dit onderwerp. Er werden volop vragen gesteld. Uit de evaluatie achteraf bleek dat de middag zeer gewaardeerd werd en kreeg als cijfer een 8,6.

‘Leven betekent keuzes maken’
Tijdens deze themaochtend op woensdag 13 februari, georganiseerd door de SWOP, schoven ook mantelzorgers aan die met elkaar van gedachten wisselden over het onderwerp “leven betekent keuzes maken”. Ervaringsverhalen gecombineerd met theorie zorgden voor een leerzame en waardevolle ochtend.


2018:

RGM voor Mantelzorgers
Donderdag 13 december 19.30-21.00u Sportcentrum de Viergang Sportlaan 1b 2641AZ Pijnacker

Film “Familie”
Dinsdag 16 oktober Bibliotheek Oostland Julianalaan 47 2641 HB Pijnacker
Helaas door omstandigheden niet doorgegaan.

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?
Vrijdag 5 oktober 14.00-16.00 Dienstencentrum “De Schakelaar” Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641DE Pijnacker

Eerste Hulp bij Calamiteiten (EHBC)
Dinsdag 4 en woensdag 12 september 19.30-22.30Kerkelijk centrum Zuideindseweg 7, 2645AB Delfgauw

Voorstelling van Hugo Borst over zijn boeken “Ma” en “Ach Moedertje”.
Woensdag 5 september in het kader van Wereld Alzheimer dag inloop 19.30 aanvang voorstelling 19.45-20.45 CulturA

Mindfulness voor mantelzorgers
Vrijdag 6 en 20 april 2018 van 13.45 (inloop) start 14.00-15.15 culturA Dorpsstraat 7, 2631 CR Nootdorp

Lezing rechtsbescherming en dementie
Dinsdag 5 juni 2018 van 19.30-21.30 Dienstencentrum De Schakelaar Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11 2641DE Pijnacker

Relaxen met thee in het kader van NL Doet
Zaterdag 10 maart 2018 van 14.00-16.00 Dienstencentrum “De Schakelaar” Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11 2641 DE Pijnacker

Informatiebijeenkomst over autisme
Donderdag 15 februari 2018 van 19.00-21.00 Buurt&Zo Prins Hendrikstraat 28. 2641 HK Pijnacker.

Filmavond “Het doet zo zeer”
maandag 27 november 2017 19.30 inloop, aanvang film 20.00 Bibliotheek Oostland Julianalaan 47 2641 HB Pijnacker.

Slaap en slaapproblemen
donderdag 14 december 2017 Welzijnscentrum Keijzershof Floralaan 102 2643 HD Pijnacker.