Jonge mantelzorger

Is er bij jou thuis iemand ziek?
Veel jongeren maken het mee: er is bij hen thuis iemand langdurig ziek. Bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische ziekte, een beperking of een verslaving. Dat kan een vader of moeder zijn, maar ook een broer of een zus of een ander familielid, zoals opa of oma. Bij 1 op de 4 jongeren is dit het geval.

Jonge mantelzorger
Misschien is er bij jou thuis ook iemand die geestelijk of lichamelijk ziek is of een beperking heeft. Dat kan zwaar zijn. Omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden. Of omdat je moet passen op een broertje of zusje. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over jouw familielid.

Er kan thuis minder tijd zijn voor leuke dingen, of om eens rustig te praten met je ouders. De situatie thuis kan er voor zorgen dat je sport, hobby’s en vrienden soms moet laten schieten. Of je kan je juist schuldig voelen als je toch voor jezelf kiest en wel uitgaat of iets leuks gaat doen. Misschien vind je het ook moeilijk om vrienden mee naar huis te nemen, vanwege de situatie thuis.

Jongerenwerker voor jonge mantelzorgers
Elise Roskam is jongerenwerker speciaal voor jonge mantelzorgers. Zij komt graag met jou en je ouders in contact om te horen waar je behoefte aan hebt. Misschien wil je andere mantelzorgers kunnen ontmoeten, heb je behoefte aan een maatje of wil je af en toe even je verhaal kwijt kunnen? Bel : 06-48020515 of mail naareliseroskam@stjjmh.nl

Tips voor jonge mantelzorgers

  • Probeer meer over de handicap, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Op de site van MantelzorgNl, vind je bijvoorbeeld allerlei handige websites, boeken- en filmtips.
  • Geef thuis aan wanneer de zorg je even teveel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden.
  • Vraag hulp aan mensen in je omgeving als je ergens tegenaan loopt of ergens mee zit. En ook als je daar thuis niet over kunt praten. Praat bijvoorbeeld met je mentor op school, je huisarts of met Elise 06-48020515.
  • Blijf leuke dingen doen (uitgaan, clubs, hobby’s) en houd contact met je vrienden.
Uit: “Is er bij jou thuis iemand ziek? MantelzorgNl.

Informatieve websites

  • Kopstoring
    Voor jongeren van ouders met psychische of verslavingsproblemen.
  • Drankjewel
    Voor jongeren en volwassenen met ouders met een alcoholprobleem.