|Zorgtoeslag 2024

De 4,6 miljoen burgers die een zorgtoeslag krijgen zullen in december misschien wat beteuterd naar hun bijschrijvingen op de bankrekening kijken. Tenminste … als ze alleen een zorgtoeslag hebben. De meeste toeslagen gaan namelijk omhoog in 2024, maar de zorgtoeslag gaat omlaag. Terwijl de zorgverzekeringspremies pittig omhooggaan.

Hoe zit dat?

De zorgtoeslag gaat omlaag omdat er in 2023 een ‘eenmalige verhoging’ bij de toeslag zat. Dat was een van de ‘koopkrachtmaatregelen’ van de regering. Het ging om een bedrag van gemiddeld 300 euro (per jaar). Die eenmalige verhoging vervalt in 2024. En dat zul je dan ook kunnen zien als je in december de zorgtoeslag ontvangt. Waarom al in december? Omdat je in december (2023) het eerste voorschot (voor januari 2024) ontvangt.

Als je wil weten hoe hoog je toeslagen zijn in 2024, dan kun je (vanaf 23 november) op de website van de Toeslagendienst een proefberekening maken (hier heb je je DigiD bij nodig). Maar je kunt ook een afspraak maken bij de Formulierenbrigade van de SWOP. Dan helpen we je met de proefberekening.

Bekijk hier een overzicht van de veranderingen in alle toeslagen. Of lees meer over de de potjescheck. Meer weten? We helpen je graag!