Maatjes

Maatjes

Wandelmaatjes, taalmaatjes, koffiemaatjes – als maatje kan je alle kanten op. Je wordt een-op-een gekoppeld aan iemand die even een extra steuntje in de rug nodig heeft. Door hem of haar tijd en aandacht te geven, maak je een wereld van verschil. In Pijnacker-Nootdorp zijn er meerdere organisaties – zoals de bibliotheek, VTV thuismaatjes, Young Connection, Young Perspectief en de SWOP – die jou als maatje verder op weg kunnen helpen. Zij bieden scholing aan en zijn er voor de individuele ondersteuning als dat nodig is.

Vrijwilligerswerk in een groep

Vrijwilligerswerk in een groep

Vele handen maken licht werk. Én, niet onbelangrijk, het is nog gezellig ook. Wil jij vrijwilligerswerk doen in groepsvorm? Denk dan eens aan zomerkampen, zoals Jeugdland Pijnacker, de Nootdorpse Vakantieweek en Scouting Nootdorp. Sta je liever voor een groep? Dan zou vrijwilligerswerk bij Hobbyclub Doe Wat of op een basisschool als overblijfjuf- of meester iets voor jou kunnen zijn.

Help bij een klus

Help bij een klus

Klusjes. Ze blijven vaak liggen. Zeker als je ze zelf niet meer zo makkelijk doet. Vooral ouderen zijn heel erg geholpen met een vrijwilliger die af en toe een klusje wil doen. Dit kan iets heel praktisch zijn, zoals het aanharken van de tuin of een lampje ophangen. Maar ook het halen van een boodschap of iemand helpen met het installeren van een applicatie op zijn of haar telefoon, gaat door als een klusje. Alle klusjes hebben één ding gemeen. Ze zijn voor de vrijwilliger vaak zo gepiept en de ‘ontvanger’ is er heel erg mee geholpen.

Doe iets voor de wijk

Doe iets voor de wijk

Doe je graag iets voor je wijk? Ook bij jou in de buurt is een hoop vrijwilligerswerk te doen. Van het schenken van koffie in het wijkcentrum, ‘draaien’ van een kookclub tot het organiseren van een bingomiddag – er is van alles denkbaar. Je buurtbewoners zullen je niet alleen dankbaar zijn. Het is ook een mooie manier om hen te leren kennen.

Vluchtelingenhulp

Vluchtelingenhulp

Wil je je handen uit de mouwen steken voor vluchtelingen? Ga aan de slag als vrijwilliger. Je zou bijvoorbeeld tolk of maatschappelijk begeleider kunnen worden. Bij die laatste maak je nieuwe dorpsgenoten bekend met de Nederlandse gewoontes en help je de zelfredzaamheid te vergroten.  Naast statushouders kan je ook Oekraïners ondersteunen.

Financiële ondersteuning

Financiële ondersteuning

Als vrijwilliger kan je een heel belangrijke rol spelen bij het voorkomen van schulden en het verhogen van de financiële redzaamheid. Zo kan je bijvoorbeeld helpen bij het invullen van formulieren en doen van de belastingaangifte. Werk je graag met cijfers en stel je graag orde op zaken? Zowel de bibliotheek, SWOP als Schuldhulpmaatje kunnen altijd vrijwilligers gebruiken.

Overige functies

Overige functies

Er zijn van die organisaties die niet in hokjes passen. Toch kunnen ook zij extra handjes gebruiken. Te denken valt aan de Wereldwinkel en Terre des Hommes in Pijnacker en kringloopwinkel De Wisselbeker en Huis van Rie in Nootdorp. Ook landelijke organisaties als de Voedselbank en De Zonnebloem bieden hulp in de buurt.